На 21 февруари Православната църква почита паметта на Свети Евстатий. Той

...
На 21 февруари Православната църква почита паметта на Свети Евстатий. Той
Коментари Харесай

Днес е празникът на най-издръжливите: ето кой трябва да почерпи

На 21 февруари Православната черква уважава паметта на Свети Евстатий. Той е правилен почитател на Христовата религия, както и неин пропагандатор.

Имен ден честват: Евстати, Евстатий, Евстатия. Името значи „ устойчив “.

Преследван е поради религиозните си убеждения, Св. Евстатий бил изповедник, т.е. мъченик за Христовата религия по време на десетото гонение срещу християните. Свети Евстатий бил единомислещо определен от християните за свещеник на Антиохия. На тази служба Евстатий взел присъединяване в Първия Вселенски събор (325 г.) и твърдо защитавал православното обучение срещу еретика Арий.

През 326 година той отишъл в Грузия, преди малко просветена с християнската религия, с цел да сложи там пастири за новопокръстените. Като се върнал оттова, той продължавал старателно да се занимава с делата на Църквата и бил обичан и почитан от християните като човек, изпълнен с добродетели и дълбока християнска мъдрост.

След гибелта на император Константин, неговият наследник станал държател на част от Римската империя. Новият властник неправилно защитавал еретиците ариани, а преследвал и угнетявал същинските вярващи. Епископът свети Евстатий също попаднал под ударите на императора, свалили го от длъжността му и го изпратили на изгнание в Тракия. Светецът починал през 360 година във Филипи.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook  , последвайте ни в Instagram  , намерете ни в TikTok  .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР